Liszt-díjas karnagy, a fesztivál alapítója

Komló Városa 1972 óta rendezi meg a Kodály Zoltán Nemzetközi Gyermekkórus Fesztivált. Az esemény sajátos múltja a város közösségi-kulturális hagyományaiban gyökerezik, amely szervesen összefonódik Tóth Ferenc Liszt-díjas karnagy életével, aki minden fesztiválon ott állt a gyermekek között.

Életútja

1928. december 20-án született, Komlón, egy bányászcsalád sarjaként. Édesapja bányaasztalosként, dolgozott. Édesanyjától énekelni, édesapjától hegedülni tanult.
Óvodás és kisiskolás éveit is Komlón töltötte. 1937-ben kezdődött az új iskola építése a Templom téren, addig oktatás céljára átalakított 3 bányászlakásban folyt az oktatás. Fekete Pál, a szigorú kántortanító, már korán megismertette az iskola növendékeit a kórusművekkel, itt találkozott először Kodály műveivel.
10 évesen került az 1934-ben, Szederkényi Ádám által alapított Komlói Fúvós Zenekarba, ahol a harsonával és a tubával ismerkedett.
A háborút követően, nagyon sok iskolástárs Pécsett folytatta tanulmányait. Szegény család gyermekeként lakatosinasnak jelentkezett a fémipari iskolába, de végül a Püspöki Tanítóképzőbe iratkozott be, magyar-ének szakos tanárjelölt lett.
Tanulmányait követően, 1952-ben, származása miatt ajánlották az akkori Népművelési Minisztérium zenei osztályára. A zeneiskolák szervezését bízták rá, amelyből akkor 18 volt az országban. Számuk 1957-re 37-re emelkedett, közbenjárásával jött létre 1954-ben Komlón is.
1956-ban a forradalmi bizottság tagjaként elbocsájtották a minisztériumból. 1957-től visszakerült Komlóra, a Belvárosi Iskola tanára lett.
Az általa vezetett gyermekkórust 1958-ban hallotta először Kodály Zoltán a zeneiskola hangversenyén. Ekkor tesz ígéretet a mester, hogy támogatni fogja a zenetagozat bevezetését Komlón, amely 1958 őszétől már meg is valósul. Az ország legnagyobb, 180 fős gyermekkórusával büszkélkedhetett Komló.
Hasonló lendülettel veszi kezdetét a Munkáskórus megszervezése, melynek az utánpótlását a gyermekkórus adja, és részben a később megalakult Pedagógus kórus is volt tanítványaiból verbuválódik.
Az 1961-ben rendezett első nemzetközi kórusversenyen, Debrecenben sikerrel szereplő komlói gyerekeknek Kodály kórusművet ír „Harasztosi legénynek” címmel.
1969-ben az Úttörő Kórusok Országos Találkozóján is kimagasló teljesítményt nyújtott a Komlói Ének-Zenei Általános Iskola kórusa. Az iskola 1970-ben veszi fel a Kodály Zoltán nevét, módszere alkalmazásában már komoly tradíciójuk van.

Kórusaival gyakran szerepelt nemzetközi fesztiválokon, itt álmodta meg, hogy Komló lehetne a helyszíne a külföldi gyermekkórusok magyarországi találkozójának. Az akkori városvezetés (Gallusz József tanácselnök) támogatta az elképzelést. Az első fesztivált 1972. június 2-3-án tartották, ezt követően minden második évben megrendezésre került a Kodály Zoltán Nemzetközi Gyermekkórus Fesztivál.

Elismerések

Liszt-díj (1982)
Komló Város Díszpolgára (2001)
Magyar Érdemrend Lovagkereszt polgári tagozat kitüntetés (2015)

Mi mozgatja még ma is?

„Ez az életem….Nem is tudtam különválasztani, hogy mit szeretek jobban, a magyar nyelvet vagy a magyar zenét, és most öreg fejjel eljutottam oda, hogy nem is szabad különbséget tenni, hisz a zene költészet, a költészet pedig zene.
A beszédet nemcsak széppé teszi a zene, hanem értelmet ad neki.”

Cikkek

Bóka Róbert: A kórusének Komlón mindenkié
Szín 3. évf. 3. sz. (1998. február)

 

Hiegl Zsolt: Állami kitüntetésben részesült Tóth Ferenc karnagy
komloiujsag.hu (2015.03.16.)

 

Siptárné Balázs Hajnalka: „Annyi áldás szálljon tanítónk fejére” - Tóth Ferenc karnagy 90 éves
www.parlando.hu (2019. február)

 

Települési Értéktár – Komló: Tóth Ferenc zene-pedagógiai módszere
www.komloonk.hu (2020.)

 

 

Hogyan lettem karnagy

 

Harasztosi legénynek címmel írt kórusművet Komlónak Kodály Zoltán

 

Kantáta íródott a komlói bányászoknak