2017.06.02.

A 21. Kodály Zoltán Nemzetközi Gyermekkórus Fesztiválon részt vevő kórusok

 

Jiangmen Children’s Palace Philharmonic Children’s Choir; Jiangmen, Kína
A Jiangmen Gyermekpalota Gyermekkórusa 1996 februárjában alakult. Köszönhetően számos híres szakember és pedagógus gondos irányításának és képzésének, a kórus aktívan tanulmányozza a hazai és külföldi kiemelkedő énekes módszereket: törekszik az egységre, a harmóniára, a lágy hangzásra, megtartva a gyermekhang tisztaságát.
Az elmúlt 20 évben a kórus számos előadáson és versenyen vett részt otthon és külföldön egyaránt. Jártak többek közt az Egyesült Államokban, Thaiföldön, Hongkongban és Makaóban. Jelentős díjakat kaptak, és dicsőséget szereztek Jiangmen számára. Művészeti vezetőjük és karnagyuk, Sun Hewei, aki a Jiangmen Gyermekpalota „Aiyue” Gyermekek és Nagyszüleik kórusának karmestere, a Guangdongi Kórusszövetség egyik karnagya is.

Shi Jia Dong Feng Xi Lu Golden Lark Choir; Shijiazhuang, Kína
A Shijiazhuang West Dongfeng Road Általános Iskola nem csak a tartományi minőségi oktatási mintaiskolák egyike, hanem a Nemzeti Civil Egységnek is. Golden Lark kórusának több mint 80 tagja van. Ez az éneklő csoport az életerőt és a pozitivitást képviseli. Éneklésük és előadásuk színvonala folyamatosan javult a tudományos megalapozottságú és szigorú irányítás, a tervszerű képzés és minőségellenőrzés mellett. Ennek eredménye, hogy a kórus számos díjat nyert, többek közt a Shijiazhuang város éneklő és művészeti fesztiváljának aranyérmét két alkalommal, a “Singing for the Party Sing” verseny első díját, az 5. Tartományi Közép- és Általános Iskolák Művészeti Bemutatójának Aranyérmét.

Wiolinki Gyermekkórus, Ostrowiec Swietokryski, Lengyelország
Wiolinki gyermekkórus a kis violinkulcsról kapta a nevét, tagjai 6-12 éves előkészítős és általános iskolás korú gyermekek. A lengyelországi Ostrowiec Swietokrzyskiből érkeztek. A kórus 2006-ban alakult, különböző városi rendezvényeken, ünnepségeken lépnek fel, de részt vesznek versenyeken és művészeti gyermekfesztiválokon is. A Wiolinki Gyermekkórus már bizonyította tehetségét és tudását Franciaországban és Ukrajnában is. Először lépnek fel a komlói Kórusfesztiválon. A kórusnak az Ostorwiec Swietokryzski-ben található Városi Kulturális Központ ad otthont. Alapítójuk és karnagyuk: Jadwiga Dadia.

Campanella Gyermekkórus; Sepsiszentgyörgy, Románia
A sepsiszentgyörgyi Plugor Sándor Művészeti Líceum Campanella gyermekkara hét éve működik a jelenlegi felállásban. 2016 tavaszán megnyerték a romániai Művészeti Líceumok Országos Kórusversenyét. 2013-ban a komlói Kodály Zoltán Nemzetközi Gyerekkórus Fesztiválon elnyerték a kortárs magyar művek legjobb előadásáért díjat és a közönségdíjat is.
A Campanella gyermekkar szerves része a Háromszéki művelődési életnek, fontosnak tartják a beteg, sérült gyerekekkel való együttműködést, ezért rendszeresen koncerteznek közösen down-kóros és autista gyerekekkel.
Az erdélyi zeneiskolák magyar kórusai közül egyedüliként vesz részt a Román Nemzeti Kórus, a Madrigál tehetséggondozó programjában, a Cantus Mundi projektben, nagymértékben elősegítvén a romániai kórusoktatás megújítását.
Az 5-10. osztályos magyar és román-ajkú tanulókból álló, közel negyventagú gyermekkórus repertoárjában a klasszikus kórusművektől, a gospelen át, a népdalfeldolgozásig, az acapella művektől a vokál-szinfónikus művekig minden megtalálható.
A gyermekkar vezetője Lőfi Gellért hegedűtanár, a Krisztus Király templom orgonista-karnagya, Zsizsmann Rezső díjas karvezető.

Antanténusz Gyermekkar, Kecskemét
A kecskeméti Kodály Zoltán Ének-zenei Iskola Antanténusz Gyermekkórusában negyedik és ötödik osztályosok énekelnek. Hatodik éve Szegedi Ildikó a gyerekek kórusvezetője. Hetente három alkalommal próbálnak.
A gyermekkar 2012-ben és 2015-ben az Érden megrendezett Pest megyei, regionális és Országos Kórusfesztiválon arany minősítésben, valamint 2012-ben Kodály Emlékplakettben is részesült. Legutóbb 2016 júniusában a Székesfehérváron megrendezett Alba Regia Kórusfesztiválon Arany Diplomát és az Év Kórusa címet kaptak.
Kórusmunkájuk célja, hogy a kis énekesek megszeressék az együtténeklést, a kórusmuzsikát, és ezt az örömöt megosszák azokkal, akik a koncerteken hallgatják őket.

Napsugár Gyermekkar, Nyíregyháza
A nyíregyházi Kodály Zoltán Általános Iskola Napsugár Gyermekkara az ének-zene tagozatos iskola egymásra épülő kórusrendszerének a tagja. Az általános iskolában 1958-ban indult a Kodály Zoltán zenepedagógiai elveire épülő zenei képzés.
A tanórai elméleti oktatás kiegészítőjeként hamarosan megkezdték munkájukat a különböző korosztályok énekkarai. Így alakult a Napsugár Gyermekkar 1979-ben. Szőke Rita 2005-től vezeti a kórust, melynek tagjai 4.-5. osztályos kislányok, akik rendszeresen fellépnek az iskolai és városi rendezvényeken, de munkájuk gyakran túlmutat a helyi kereteken. Évekig aktívan közreműködtek a Nyíregyházi Főiskola karvezetés szakos hallgatóinak diploma-hangversenyén.
Megtiszteltetés volt számukra, hogy részt vehettek Kocsár Miklós 80. születésnapjának nyíregyházi hangversenyén. Baráti kapcsolatban állnak a miskolci Fazekas Kórussal, a kispesti Erkel Ferenc Általános Iskola Kicsinyek Kórusával, a hamburgi Cantemus Kórussal.
Rendszeres résztvevői az Éneklő Ifjúság megyei találkozóinak, ahol számos alkalommal elnyerték már az „Év kórusa” megtisztelő címet. 2009-ben és 2015-ben részt vettek a Kodály Zoltán Magyar Kórusversenyen, mindkét alkalommal Arany diplomát szereztek I. helyezéssel.
Szívesen énekelnek magyar népdalokat, liturgikus műveket, de a kortárs magyar zeneszerzők művei  állnak legközelebb hozzájuk.
Kórusvezetőjük, Szőke Rita, többször részesült karnagyi különdíjban, 2010-ben a zenei oktatásban végzett munkájáért Artisjus–díjat kapott.

Rutafa Kórus, Pécel
A Péceli Gyermek- és Ifjúsági Kórus 2003 karácsonyán, a Budapest melletti kisváros, Pécel néhány  jó hangú gyermekéből alakult Szilágyiné Szalai Zsuzsa vezetésével. A kórus nem kötődik intézmény- rendszerhez, jellegzetessége, hogy rendkívül széles korosztályt ölel fel, családok, barátok énekelnek együtt. Mára már három formációban működik az együttes, melyek közül a „Rutafa” kórust hallhatják. Repertoárjuk a középkori kórusmuzsikától a ma élő zeneszerzők műveiig terjed. Állandó résztvevői a péceli és környéki bérletes hangversenyeknek, kulturális és egyházzenei programoknak. Külföldi kapcsolatai Erdély számos településéhez, és Ausztriához köthetők.

Testvérvárosok Terei Általános Iskola Nagykórusa, Pécs
Pécsi Testvérvárosok Terei Általános Iskola Nagykórusa az iskola ének-zene tagozatos gyerekekből szervezett kórusa, 1988 óta működik. Az énekkart Tillainé Merácz Ágnes alapította. Munkáját a kezdetektől segítette Taschnerné Sértő Ágnes a Pécsi Tudományegyetem mentor tanára, aki 2009-től a kórus karnagya és művészeti vezetője.
A kórus aktív résztvevője Pécs zenei életének. Az Europa Cantat szakmai előadásának bemutató kórusaként szerepelt 2015-ben. Számos hazai és nemzetközi verseny díjazottja, Pécs város Művészeti Díjának birtokosa. Az "Év kórusa" kitüntető címet többször kiérdemelte az együttes, legutóbb 2016 és 2017 áprilisában.

... és a házigazdák:

Kodály Zoltán Ének-zenei Katolikus Általános Iskola kórusai, Komló
Kiskórus

A 80 éves Kodály Iskolában 50 éve működik az ének-zene tagozat, Tóth Ferenc tanár úr kezdeményezésére. Már a tagozat indulása óta külön foglalkozunk kóruspróbákon az alsósokkal és a felsősökkel. 2003 óta Pleszné Fényes Edit irányítja az együttest.
A kórus tagjai a 4. és 5. osztályos gyerekek közül kerülnek ki, állandó létszámuk kb. 50-60 fő.  A kiskórus feladata, hogy előkészítse a felső tagozatban zajló zenei munkát. Ezért az együttes állandó résztvevője az iskolai és a városi rendezvényeknek.
Több ízben énekeltek az Éneklő Ifjúság koncertjein is. 2011 tavaszán a kaposvári Kicsinyek Kórusa Találkozón arany minősítést kaptak, Országos Dicsérő Oklevéllel. 2012 márciusában sikeresen szerepeltek a Magyar Kodály Társaság által megrendezett Kodály Zoltán Kamaraének találkozón. 2014 májusában a kaposvári Éneklő Ifjúság Hangversenyen Arany Diplomával Országos Dicsérő Oklevelet szereztek. Legkedvesebb és megtisztelő feladatuk mégis az, hogy a városban 1972 óta megrendezésre kerülő Nemzetközi Kodály Zoltán Gyermekkórus Találkozó házigazdái lehetnek a nagykórussal együtt.

Nagykórus
A színházi versenyprogram véget ért. Zárásként hallgassák meg a házigazda komlói nagykórus műsorát.
Az iskolában 1958-ban - Kodály személyes közbenjárására - létesült az ének-zene tagozat, ahol a gyermekek Kodály zenepedagógiai elképzelései szerint tanulnak. A legkisebbek már 8-9 éves korban ismerkednek a közös éneklés szépségeivel. 10-11 évesen a kiskórus tagjai, 12 évesen a nagykórusban folytatják tanulmányaikat.
A kórust 1957-1991-ig Tóth Ferenc Liszt-díjas karnagy irányította. Ő volt az, aki munkájával megalapozta a gyermekkórus hírnevét. 1991-től Dr. Makráné Kónya Melinda vette át az együttest, aki előtte a kicsinyekkel dolgozott.
Több alkalommal érte el a kórus az „ÉV KÓRUSA” címet, legutóbb 2016-ban. 1997-ben Komló városa a „PRO CIVITATE” kitüntetést adományozta a kórusnak. Az együttes megalakulása óta számos alkalommal koncertezett Európa szinte valamennyi országában.  Németországban, Lengyelországban, Romániában, Spanyolországban, Belgiumban, Angliában, Walesben, Norvégiában, Horvátországban. 2001-ben hazájukat képviselték Japánban, Hamamatsuban, majd 2016-ban Kanadában, Powell Riverben.
Legszebb eredményüknek mégis azt tartják, hogy 1972 óta Komló otthona egy nemzetközi gyermekkórus fesztiválnak, ahol a Kodály Gyermekkórus e rangos rendezvény házigazdája.