2013.02.19.

Musicanti Gyermekkórus, Hága, Hollandia
Karnagy: Silvère van Lieshout

A Musicanti a Kórusművészeti Akadémia legmívesebb kórusa. A kórus tagjai mind tanult, kottaolvasó énekesek, az Akadémia speciális énekképző programjának résztvevői. 2008-ban az Akadémia rendezésében sor került a „Királynő napja” elnevezésű koncertre a Noordeinde Palace-ban, melyet a holland televízió közvetített. 2012-ben a kórus vendégszerepelt az Európai Gyermekkórus Fesztiválon Basel-ben, amelyen 22.000 látogató vett részt. A Kórusművészeti Akadémiának 120 gyermek és fiatal aktív tagja van.
Silvére van Lieshout vezetője a hágai Kórusművészeti Akadémiának, továbbá karnagya az akadémia Musicanti Gyermekórusának és a Cantamare Énekegyüttesnek. Pályáját karvezetőként kezdte Helmond-ban. 1986-tól 2003-ig a Nemzeti Kórusintézetben vezetője volt a gyermek és ifjúsági kórusoknak. Vezetője volt többek között a Rotterdami Fiúkórusnak, a Holland Gyermekkórusnak és a Holland Ifjúsági Kórusnak. A karvezetés mellett szerzője volt a Jongleren (Tanulj, amíg fiatal vagy) című zenei tankönyvnek, melyet Hollandia- és Belgium-szerte használnak gyermekek és felnőttek zenei képzésére. 2008-ban az Európai Ifjúsági Zenei Fesztivál nagykövetévé választották a gyermekkórusokért tett szolgálataiért.

 

Marosszéki Kodály Gyermekkar, Szováta, Románia
Karnagyok: Czakó Gabriella és Nagy Éva Vera

A Marosszéki Kodály Zoltán Gyermekkar magyar gyerekekből alakult 2005-ben, az iskolanővérek énekes missziójának gyümölcseként. A kórus tagjai Szovátáról és a Felső-Nyárádmente hét falujából valók. Az a szándék vezette a kórusvezetőket a nyárádmenti kis falvakban, hogy a muzsika, a kóruséneklés segítségével éltető és élni segítő közösségeket hozzanak létre, hogy lehetőséget teremtsenek, reményt ébresszenek. A gyerekek lelkesedése és kitartása eredményeképpen született meg egy iskolarendszeren kívüli komplex zenei műhely - „Tündérkert Iskola”, amely a Kodály-módszer segítségével ma már sok gyermeknek ad lehetőséget az aktív muzsikálásra, a zenei anyanyelv megőrzésére. A Marosszéki Kodály Zoltán Gyermekkar repertoárjában a hagyományos magyar folklór és feldolgozásai mellett középkori, reneszánsz, barokk, klasszikus, romantikus kórusművek, 20-21. századi – főként magyar – szerzők művei szerepelnek. Az énekkar szívesen énekel templomi szolgálaton, hangversenyeken, fesztiválokon, versenyeken. Fellépéseink Erdélyben, Magyarországon, Ausztriában, Szlovéniában, Olaszországban voltak.
 

Campanella Gyermekkórus, Sepsiszentgyörgy, Románia
Karnagy: Lőfi Gellért

A Campanella gyerekkórus 1990-ben alakult, mint Háromszék vármegye egyetlen zeneiskolájának gyerekkórusa. A kórust 1990-2002 között Sipos Zoltán, 2002-2007 között Dávid Zsuzsanna, 2007-2011 között pedig Szántó Kinga vezette. 2011-től Lőfi Gellért, fiatal zenetanár vette át a gyerekkórus vezetését.
Elért eredmények: 2002. Zonális Kórusolimpiász III. Díj, ferencvárosi Éneklő Ifjúság Különdíj; 2004. Megyei Kórusolimpiász I. Díj, Zonális Kórusolimpiász Dicséret; Ferencváros Éneklő Ifjúság Különdíj; 2006. I. Díj a megyei-, és III. helyezés a Zonális Kórusolimpiászon; 2006. I. Díj Ferencváros – Éneklő ifjúság; 2008. III. Díj Zonális Kórusolimpiász; 2010. II. helyezés Megyei Kórusverseny; 2011. Különdíj, Háromszéki Ifijusági Kamaraegyüttesek Nemzetközi Fesztiválja; 2012. I. díj a Megyei Kórusolimpiászon és a Zonális Kórusolimpiászon is, Különdíj a Háromszéki Diákkórusok Fesztiválján.
A kórus számtalanszor hallatta hangját különböző kórusfesztiválokon, önálló koncerteken, megyei rendezvényeken. 2011-től több közös koncertet adtak a Szerenád kamarazenekarral, 2012 őszén pedig az Evilági együttes Dalóka gyereklemezének anyagát énekelték fel, mely kórusanyag nekik íródott. Ugyanebben az évben László Attila – Márkos Albert-díjas karnagy 40 éves Jubiláló hangversenyének volt meghívottja a kórus. Ez a fellépés elősegítette, hogy 2013 tavaszától csatlakozzon a MADRIGAL – Román Állami Kórus – Cantate Mundi tehetséggondozó programjához.

 

Szent Efrém Óvoda, Általános Iskola és AMI  Szivárvány Kiskórusa, Debrecen
Karnagy: Deli Gabriella

Az iskola ének-zene tagozata 1959-ben alakult és Kissné Weiser Katalin vezetésével ért el hazai és nemzetközi sikereket közel 30 éven át. 1991-től a Szivárvány Gyermekkar vezetője Deli Gabriella,Artisjus-díjas karnagy, az iskola egykori diákja.
Különösen fontos, hogy a gyerekek népdalokon, népi gyermekjátékokon, népszokásokon keresztül megismerjék a magyar kultúra gyökereit. Ezen kívül repertoárjuk felöleli a zeneirodalom széles skáláját, a gregoriántól a XXI. századig.
Az utóbbi 5 év eredményei:

-         2009. V. Kodály Zoltán Magyar Kórusverseny, kicsinyek kategóriája II. helyezés.
-         2011. Eger regionális Kórus Fesztivál „Év Kórusa” díj.
-         Éneklő Ifjúság 2012. Arany diploma + Országos Dicsérő Oklevél, Év Kórusa cím.

 

Kapos Gyermekkar, Dombóvár
Karnagy: Főbusz Nóra

A Kapos Gyermekkar idén ünnepelte negyedik születésnapját. Elődei 50 évvel ezelőtt, az ének-tagozat alapításával egy időben kezdték meg a munkát. A kórus jelenlegi karnagyával – Főbusz Nórával – húsz éve dolgozik együtt. Repertoárjukon egyházi és világi szerzemények egyaránt szerepelnek, szívesen szólaltatják meg kortárs szerzők műveit is. Állandó szereplői városi és megyei rendezvényeknek. Az Ének-zene Tagozatú Iskolák Országos Kórusversenyén először karnagyi különdíjat, majd Dicsérő Oklevelet értek el. A kórus részese a Bárdos Lajos Zenei Hetek Tolna megyei rendezvénysorozatának. Munkájuk eredményeként részt vehettek a Zeneakadémián megrendezett országos, illetve Csíksomlyón, a határon túli gálán is. Legkiemelkedőbb szakmai sikereik: Éneklő Ifjúság minősítő hangversenyen elért „Arany diplomával” fokozat, és a „Pünkösdi Ének” nemzetközi gyermekkórus versenyen elért 2. helyezés.
Legfrissebb, tavalyi eredményeik a „Pünkösdi Ének” nemzetközi gyermekkórus versenyen kapott arany, illetve a Somogy megyei Éneklő Ifjúság minősítő hangversenyen elért „Arany diplomával”, „Országos Dicsérő Oklevél” fokozat.

 

Erkel Ferenc Általános Iskola Kicsinyek kórusa, Gödöllő
Karnagy: Somogyiné Kovács Andrea

Iskolájukban osztálypáronként 3 tagozatos énekkar működik. A gyerekek harmadikban kezdik a kórusmunkát és felmenő rendszerben, a nyolcadik év végéig együtt énekelnek.  Az énekkarok rendszeres szereplői városi és iskolai rendezvényeknek. Minden évben részt vesznek az Éneklő Ifjúság hangversenyén, valamint 2007-től az érdi Országos és Regionális Kórusfesztiválon is. Munkájukat  több alkalommal Kodály emlékplakettel, arany minősítéssel, arany diplomával jutalmazták.
A Kicsinyek kórusa ebben a formában a tanév elején alakult a 3-4. osztályosokból.  A jelenlegi negyedikesek a tavalyi Éneklő Ifjúságon, mint önálló kiskórus lépett pódiumra és Arany Diplomát kapott.

 

Napraforgó Gyermekkar, Mezőtúr
Karnagy: Csiderné Csizi Magdolna

A mezőtúri Kossuth Lajos Általános Iskolában 1982 óta folyik emeltszintű ének-zene oktatás. A tagozat alapítója Seres Attiláné volt. A Napraforgó (felső tagozatos) kórust 2003 óta Csiderné Csizi Magdolna vezeti.
A kórus aktív szerepet vállal a város kulturális és zenei életében. Karácsonyi és évadzáró hangversenyeik igazi kulturális csemege a város zeneszerető közönsége számára. Az elmúlt években több zeneszerző számára szerveztek szerzői esteket: Balázs Árpád, Várnai Ferenc, Karai József. 1993-ban megrendezték az I. Országos Túri Kicsinyek Kórusa Fesztivált, melyet még 5 ilyen találkozó követett.  Szoros kapcsolatot ápolnak a méltán híres mezőtúri citerásokkal, népdalcsokraikat gyakran citerásaik kísérik. A zenekar tagjainak jó részét tanítványaik teszik ki.
Az Éneklő Ifjúság minősítő hangversenyein arany diplomát és majd minden évben az Év kórusa címet nyerték el. 2005-ben és 2010-ben Torockón (Erdélyben), 2006-ban Namestovóban (Szlovákia), 2007-ben Székelyudvarhelyen  (Erdélyben) vendégszerepeltek. 2008-ban Neerpeltben (Belgium) III. helyezést, 2009-ben Nancy-ban (Franciaország) különdíjat értek el.
2009 óta az iskolában profilváltás zajlik. Sajnos a 4. osztályosok az utolsó „zeneisek”. A kifutó osztályok és szüleik lelkesen kitartanak az énekes mozgalom mellett, és támogatják azt.

 

Pestlőrinci Vörösmarty Gyermekkar, Budapest
Karnagy: Zsákainé Papp Anita

A gyermekkar több mint ötven éves múltra tekint vissza. Rendszeresen fellépnek a budapesti Éneklő Ifjúság hangversenyein, ahol 2012-ben Arany Diplomával minősítést szereztek. 2011-ben a Budapesti Nemzetközi Kórusversenyen Arany oklevelet kaptak. Legnagyobb sikerüket 2012-ben érték el Belgiumban ,a neerpelt-i  Ifjúsági Zenei Fesztiválon, ahol Első helyezést értek el. Több alkalommal énekeltek hazai kórusfesztiválokon, és állandó szereplői a XVIII. kerület rendezvényeinek.
 

Kodály Zoltán Ének-zenei Katolikus Általános Iskola Kiskórusa, Komló
Karnagy: Pleszné Fényes Edit

Az iskolában a zenetagozat indulása óta külön foglalkoznak kóruspróbákon az alsósokkal és a felsősökkel. A kiskórust kezdetben Gálfi Istvánné, majd Gallyasi Géza, 1983-tól pedig iskolánk jelenlegi nagykórusának karnagya, Makráné Kónya Melinda vezette. Őt nyugdíjasként néhány évig Tóth Feri bácsi követte, majd 2003 óta Pleszné Fényes Edit irányítja az együttest.
A kórus tagjai a 4. és 5. osztályos gyerekek közül kerülnek ki, állandó létszámuk kb.60 fő. Iskolánkban a kiskórus feladata, hogy előkészítse a felső tagozatban zajló zenei munkát. Ezért az együttes állandó résztvevője az iskolai és a városi rendezvényeknek. Több ízben énekeltek az Éneklő Ifjúság koncertjein is. 2011 tavaszán részt vettek a kaposvári Kicsinyek Kórusa Találkozón, és ott arany minősítést kaptak, Országos Dicsérő Oklevéllel. 2012 márciusában sikeresen szerepeltek a Magyar Kodály Társaság által megrendezett Kodály Zoltán Kamaraének találkozón. Májusban pedig arany diplomát szereztek az Érden megrendezett III. Országos Kórusfesztiválon.

 

Kodály Zoltán Ének-zenei Katolikus Általános Iskola Nagykórusa, Komló
Karnagy: dr. Makráné Kónya Melinda

Az iskola tagozatal958-ben Kodály Zoltán személyes közbenjárására alakult. A kórusmunkát évtizedeken átTóth Ferenc Liszt- díjas karnagy irányította. Vezetése alatt számos ország fesztiválján, rádiójában és televíziójában szerepelt az énekkar, nemzetközi versenyeken ért el kiváló eredményt.
1991-bendr. Makráné Kónya Melinda került a kórus élére, aki korábban éveken át a kiskórust irányította. A versenyek, díjak, és hangversenykörutak tovább gyarapodtak vezetése alatt: 1997. Cantonigros (Spanyolország) Fesztiváldíj,IV. hely; 1998. Neerpelt I. díj „Cum laude”; 2000. Neerpelt I. díj; ,,Cum laude”; 2010. Neerpelt I. díj.
Fesztiválok, vendégszereplések: 2001.Hamamatsu (Japán); 2003.Halle(Németország), 2005.Oslo(Norvégia); 2008. Varsó (Lengyelország); 2010. Neerpelt (Belgium); 2012. Ausztria. Az Éneklő Ifjúság versenyeken több alkalommal kaptakÉv kórusa minősítést. Legszebb eredményüknek mégis azt tartják, hogy1972. óta akomlói fesztiválok házigazdái lehetnek.


Fesztiválunkat az NKA támogatja!