2012.07.31.

„Garabonciás diák - ördöngös, varázsló képességű személy, aki a népi babonás hit szerint csodálatos tünemények előidézésére képes. A garabonciás diák tizenhárom iskolát végzett, aztán vihart kavaró varázsló hírében állt. A garabonciás vitéz megülte a sárkányt is.”

A KH – SZÍNHÁZ ÚJABB NYERTES PÁLYÁZATA: „GARABONCIÁSOK” – A MŰVÉSZET KÖZELRŐL

Az ESZA július 20-án kelt értesítése szerint a komlói Közösségek Háza, Színház- és Hangversenyterem "Garabonciások" - A művészet közelről című, TÁMOP-3.2.13-12/1-2012-0023 jelű pályázatát támogatásra érdemesnek ítélték.

Míg a korábbi TÁMOP program a felnőttképzést támogatta, ezúttal a célcsoport a gyermek korosztály lesz.

A pályázat célja a kulturális intézmények részvétele a tanórán kívüli nevelési feladatok ellátásában. Alapkövetelmény volt a közoktatási intézményekkel megvalósított együttműködés. A program során az iskolákban heti művészeti szakkörök, egyénre szabott tehetségfejlesztés, „beavató” színház programsor és Mecseki népmondák nyomában címmel témanapok valósulnak meg.

A program 8 partner intézménnyel valósul meg, melyek között kötelezően egy óvoda és vidéki iskola is szerepel, valamint a középiskolát is bevontuk. Így valamennyi komlói iskolában, a szászvári és a hosszúhetényi ÁMK-ban, a belvárosi óvodában és a gimnáziumban folyik majd művészeti nevelés. A csoportok a művészetek különböző ágait ölelik fel: színjátszó-, népi játék-néptánc-, hagyományőrző-, komplex művészeti-, német nemzetiségi tánc-, előadó-művészeti tehetségfejlesztő program is van közöttük. A „színházjáró” csoportok és a témanapok ezzel párhuzamosan zajlanak majd. A csoportvezetők az iskolákban tanító és e területen már tapasztalattal és képzettséggel rendelkező szakemberek.

A beavató színházi sorozat révén a résztvevők a színpadi művekkel és a művészekkel közelebbi, bensőségesebb kapcsolatba kerülhetnek, részévé válnak a színházi „varázslatnak”.

A témanapok – amellett, hogy élményközpontú, egyedi és érdekes művészeti találkozások lesznek - arra is alkalmat nyújtanak, hogy a gyerekek ne csak közönségként, hanem közreműködőként legyenek a „játék” részesei.

Ízelítő a témanapokból: Márévárán megelevenedik az elátkozott leány legendája, de régi zene és geocaching/kincskereső játék is lesz. Az egregyi völgyben Jumurdzsák visszatér, életre kel Gergő és Vicuska jelenete; Magyaregregyen a kővé vált leány történetét játsszák el a gyerekek, népi hangszerekkel és néptánccal ismerkednek; Hosszúhetényben a Zengő kincse mondája és a hetényi hagyományok a játék magva; Szászváron a német nemzetiségi hagyományokkal ismerkednek táncban és zenében is. Erdei manókkal, tündérekkel és haramiákkal való találkozásra is lehet számítani, és a barlangászok erdei kalandparkja is megnyílik. A komlói színházban a színház titkaiba engedünk bepillantást: a gyerekek a kulisszák mögé is beleshetnek, megismerhetik az előadás megszületésének folyamatát, a díszletek, a jelmezek, a stúdió világát, a bábkészítést és a bábjátékot maguk is kipróbálhatják.

A program befejezésére a gyerekek valóságos garabonciások lesznek: képessé válnak ördöngösségre, varázslásra, csodás tünemények és viharok előidézésére, még a sárkányt is meg tudják ülni. Szerintünk erre valójában minden kisgyerek képes, csak a felnőttek előtt titkolják a varázserejüket.

HIREK, BESZÁMOLÓK a programmal kapcsolatban