1972.06.02.

A nemzetközi fesztiválokon élen ébresztették a gondolatot Tóth karnagyban, hogy Magyarországon Komló lehetne a helyszíne a hazai és külföldi gyermekkórusok találkozójának. Az ötletet felkarolta az akkori városi vezetés, élén a kultúrapártoló Gallusz József tanácselnökkel. Az elképzelést a legfelsőbb szervek is támogatták. Döntés született arról, hogy az első fesztivált 1972. június 2-án és 3-án, szombat-vasárnap tartják. Határozatot hoztak arról is, hogy ezt követően kétévente kerüljön sor a rendezvény megtartására.
Így került sor az első hazai gyermekkórus találkozó megrendezésére a városban.Segítették ezt a Baranya Megyei Pedagógiai Intézet munkatársai, Várnai vezető ének-zenei szakfelügyelő és Horváth Ferencn ének-zenei szakfelügyelő.

A találkozón részt vevő kórusok:
Csehszlovákiából a litomericei,
Jugoszláviából a sostanji,
a Német Demokratikus Köztársaságból a weimari gyermekkórus
a komlói
a budapesti Hernád Utcai Ének-zene Tagozatú Általános Iskola,
a pécsi Mátyás Király Utcai Ének-zene Tagozatú Általános Iskola kórusa

A kétnapos programban a felsorolt kórusok mellet felléptek a város oktatási intézményeinek kórusai is szombat délután a Lenin téren (Városház tér).

Rendezők:
Komló Város Tanácsa
Művelődésügyi Minisztérium
Kórusok Országos Tanácsa
Baranya Megyei Tanács
Baranya Megyei Úttörőelnökség
Komlói „Május 1” Művelődési Központ

A nyitó ünnepségen az összkar Kodály Nagyszalontai köszöntő c. művét adta elő.
Vezényelt Tóth Ferenc.

A zsűri előtti szereplésre Pécsett a Liszt Ferenc Hangversenyteremben került sor. A bíráló bizottság – mely jeles szakemberekből állt - értékelte a kórusok szereplését és tanácsokkal látta el őket. Az általuk javasolt kórusmű került a záró gálaest műsorára.

Első alkalommal rendezték meg az ország ének-zenei szakfelügyelőinek tanácskozását is, mely a későbbiekben gyakorlattá vált.

A záróhangversenyt - nem lévén még sportcsarnok, színház- és hangversenyterem - a városi pártbizottság nagytermében - ma a közgyűjtemények háza - tartották.

Az eseményről beszámoltak a helyi, megyei Újságok, a Pécsi Rádió és az országos szaklapok is. Jó kezdeményezésnek és színvonalas találkozónak ítélték meg a komlói rendezvényt.